Ouren

GPS Coordinaten 50.14167°N 6.12639°E

E (85°-135°)
Praktijk Hang Gliding / Paragliding
Type vlucht Vols thermodynamiques (site classique)
Openingsdata 03 April - 03 April
Hoogte startplaats 460 m
140 m

Algemeen

Reglement

De vliegplaats van Ouren is gelukkig niet onderhevig aan vele beperkingen, behalve voor wat betreft het luchtruim (zie details hierna).

De enige restrictie betreft het VERBOD om gemotoriseerd te vliegen (Paramotor, ULM) op de vliegplaats.

Aangezien de vliegplaats naar het OOSTEN gericht is (de thermische activiteit start vroeg maar kan soms ongeordend zijn) en in een bocht van de Our, kan deze erg "levendig" blijken te zijn en dus leent hij zich niet tot opleidingen en eerste glijvluchten.

Dank aan de gemeente Ouren voor zijn hulp en ontvangst.

Het is mogelijk verfrissingen te bekomen in het dorp, bij de viswinkel WANGEN, die over een klein zonnig terras beschikt met zicht op de vliegplaats. Er worden drank, chips, enz. verkocht. Openingsuren:
dinsdag - vrijdag: 8:00 tot 18:00 u
zaterdag: 8:00 tot 17:00 u
zondag en feestdagen: 8:00 tot 12:00 u
Maandag gesloten.

Het dorp is klein en rustig, let erop de rust van deze plaats te respecteren. Rij voorzichtig.

Luchtruim

De vliegplaats van Ouren ligt in een enclave van Luxemburg. Bij afstandsvluchten zijn we dus omringd door de TMA 1B.

Deze begint op 3500 voet/zee (ong. 1060 m), wat, gezien de hoogte van de vliegplaats, slechts 500 m (ongeveer) overlaat. De landsgrens en dus de TMA liggen net achter de vliegplaats (1 km)... je bent er met de eerste thermiek.

Drie mogelijkheden:

  • Laag over de grond met de wind meedrijven, en dat over een afstand van bijna 10 km.
  • Als er een zuidenwindtendens is, naar het NW "krabben" om slechts een klein gedeelte te moeten doen onder de TMA (ong. 2 km).
  • Het beste, maar moeilijker, is naar het Noorden op te vliegen over 2-3 km om uit de enclave te geraken en daarna met rugwind te vliegen. Hiervoor moet je een keerpunt bijvoegen, bijvoorbeeld het dorp van Lascheid (N50.188059, E6.117024).

Bij Oostenwindtendens, liggen de volgende te vermijden zones verder op uw route (militair kamp van Marche, Florennes, Charleroi...)

Bij ZO-tendens zal u eerder naar de TMA van Luik afdrijven.

Startplaats

Hoogte: 460 m AMSL.

Plaats: Ouren, weg boven het dorp richting Weiswampach (Luxembourg)

Toegang en parking: Laat uw voertuig achter links van de start achter het woud. Bij de antenne is er ook plaats voor twee wagens (niet parkeren op de weg of in de velden).

Respecteer de omgeving en de bewoners. Rij rustig!

Landing

Tussen de Our en de weg in zuidelijke richting, het grootste veld. Groot veld met belangrijke verandering in windsnelheid (gradiënt). Het bezoeken van de landing is VERPLICHT vooraleer te vliegen op deze vliegplaats.

Hoogte: 320 m AMSL

Glijgetal: 6

Toegang en parking: langs de weg.

Belangrijk: plooi uw scherm niet op in het midden van het veld. Verplaats uzelf eerst naar de rand van het veld aan de kant van de weg vooraleer het scherm dicht te vouwen.

Gevaren