Richtlijnen Dolomieten

Vorig jaar hebben we serieuze problemen gehad in de Dolomieten (speciaal te Canazei – Col Rodella – Pordoi – Marmolada).

De aanwezigheid van honderden piloten van heel Europa in het luchtruim creëerde problemen wanneer er reddingshelikopters vlogen.

In september/oktober 2011 werden er 70 vrije vlucht -piloten per helikopter gered in de streek van Canizei (maar er waren nog meer interventies voor alpinisten, mountainbikers, enz… Het probleem is dat de parapentisten onbeleefd zijn en de regels niet respecteren.

Piloten bleven vliegen (één piloot filmde de reddingsoperaties met zijn camera dichtbij de helikopter !) en lieten de helikopter niet doorvliegen om zijn werk te doen. Een slachtoffer heeft lang moeten wachten op hulp en daarbij kwam zijn leven in gevaar omdat een heleboel parapentisten de weg blokkeerden. In één geval vloog de piloot zo dicht bij de helikopter dat hij een dichtklapper kreeg en op de grond viel, de redding was ineens voor twee piloten i.p.v. één !

Als we nog dergelijke problemen krijgen, bestaat de kans dat we niet meer mogen vliegen in de Dolomieten, dank u dus om volgende richtlijnen na te leven:

1) IN ITALIE IS HET NOODNUMMER 118 (NIET 113, 115, …)

2) WANNEER DE (RODE OF GELE) HELIKOPTER AAN KOMT VLIEGEN IS MEN WETTELIJK VERPLICHT OM DE ZONE TE VERLATEN TOT 2 KM VAN DE REDDINGSOPERATIE.

3) WANNEER DE HELIKOPTER AAN KOMT VLIEGEN MOET MEN PER RADIO DE VLIEGMAKKERS DIE VLIEGEN OF OP DE START STAAN, WAARSCHUWEN DAT ZE EEN AFSTAND VAN 2 KM MOETEN HOUDEN VAN DE REDDINGSOPERATIE (OF TE LANDEN OF NIET TE STARTEN ALS DIT NIET MOGELIJK IS).

4) ALS HET RADIOBERICHT NIET VERSTAAN WORDT, MOET MEN ‘OREN’ AANLEGGEN OM TE WAARSCHUWEN (ZOALS IN COMPETITIE).

5) ALS DE HELIKOPTER STIL BLIJFT HANGEN IN DE LUCHT WIL DIT NIET NOODZAKELIJK ZEGGEN DAT HIJ OP DE PLAATS VAN HET ONGELUK IS, MAAR WACHT HIJ MISSCHIEN DAT ER PARAPENTE-PILOTEN UIT DE WEG GAAN.

6) MEN KAN ROOKBOMMETJES VINDEN OP DE LANDING VAN CANAZEI: ALS MEN EEN ONGELUK HEEFT EN MEN IN GEVAAR IS OF MEN MEDISCHE HULP NODIG HEEFT, MOET MEN EEN RODE ROOKBOM ONTSTEKEN, ALS MEN GEEN HULP NODIG HEEFT MOET MEN EEN GROENE ROOKBOM ONTSTEKEN OF ZIJN SCHERM DICHT PLOOIEN (INDIEN MOGELIJK).

Dank u om dit bericht aan een maximum aantal piloten door te geven.

Bijgevoegd: folder: Locandina A3 stampa

Luca Basso

Italiaanse Vrije Vlucht Federatie (FIVL)

CategorieënNiet gecategoriseerd

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.