Ernstig ongeval in Coo

Op vrijdag 14/9 heeft zich in Coo een ernstig ongeval voorgedaan. Aangezien we hier veel vragen over krijgen, hebben we besloten om de informatie die we tot nu toe hebben te publiceren.
Hou er aub rekening mee dat we niet kunnen garanderen dat deze informatie volledig accuraat is, ook al komt onze informatie uit betrouwbare bron

Op 14 oktober werd door S.E. parapente les gegeven in Coo aan S.A. De les startte op de west-start in Coo, op een dag met af en toe een stevige bries die ook regelmatig naar het noorden draaide.

De regels van de BVVF zijn duidelijk: er moet een gebrevetteerde (Hulp)Monitor aanwezig zijn op de start én op de landing en de leerling moet verzekerd zijn tegen mogelijke ongevallen en de Monitor voor zijn verantwoordelijkheid als lesgever.

S.E. is geen erkende BVVF-Monitor, bezit niet over een ander parapente-instructeursbrevet, de condities waren niet aangepast aan het niveau van de leerling, er was geen (Hulp-)Monitor aanwezig op de landing en er is geen verzekering afgesloten via de BVVF.

S.A., het slachtoffer, zou hiervan niet op de hoogte geweest zijn.
Volgens aanwezigen waren het geen condities om een leerling te doen vertrekken. S.E. was toch vastberaden om les te geven, zelfs nadat een andere piloot hem dit afgeraden had.

S.A. is zelfstandig moeten landen en kwam terecht tegen de ronddraaiende messen van een tractor die hooi aan het maaien was. Een helikopter is moeten uitrukken om het slachtoffer met spoed naar het ziekenhuis over te vliegen, waar zijn linkerbeen geamputeerd werd.

Onze gedachten gaan eerst en vooral uit naar het slachtoffer van dit verschrikkelijke ongeval.

Ondertussen zijn we ook begonnen met de analyse van dit ongeval. Het lijkt erop dat er een heel aantal regels niet gerespecteerd zijn en dat kan niet door de beugel.

De Raad.