Herinnering: regels in de Dolomieten

We blijven ernstige problemen hebben in de Dolomieten (speciaal in Canazei – Col Rodella – Pordoi – Marmolada). De streek van de Dolomieten wordt weer bedreigd met een vrije vlucht –verbod.

De reddingsdiensten ondervinden nog steeds grote problemen in de Dolomieten, omdat honderden piloten uit heel Europa blijven vliegen tijdens reddingsoperaties en daarbij de helikopters beletten om collega-vrijvliegers, die hulp nodig hebben, te gaan helpen.

De situatie is nu zo erg geworden dat de autoriteiten ons de streek willen verbieden als we dit probleem niet kunnen oplossen. Voor de veiligheid van alle piloten en om één van de mooiste vlieggebieden van de wereld open te houden voor de vrije vlucht, vragen we alle piloten die in de Dolomieten vliegen, de volgende regels na te leven:

1) Het officiële noodnummer voor reddingsdiensten in Italië is 118 !

2) Er wordt geëxperimenteerd met een radiokanaal dat gereserveerd is voor veiligheidsmededelingen. Zorg dat je radio steeds afgestemd is op het veiligheidskanaal met naam “8-16”, dit is PMR-kanaal 8 met CTCSS subtone 16 of 466.09375 Mhz + subtone 114,8 Hz. Dit kanaal wordt gebruikt voor het doorgeven van instructies tijdens reddingsoperaties en voor elke andere communicatie die met veiligheid te maken heeft. Hou dit kanaal vrij: gebruik het niet voor andere communicatie. PMR-radio’s zijn goedkoop (en legaal in Europa – NVDR), een tweede radio aanschaffen alleen al voor dit veiligheidskanaal is een goede keuze, het zal het goedkoopste item zijn van uw veiligheidsuitrusting. In noodgevallen is communicatie zeer belangrijk.

3) Zie je een helikopter (rode of gele), vlieg dan direct minstens twee kilometer weg van het reddingsgebied.

4) Zeg ook tegen je vrienden, op jullie gebruikelijke radiokanaal, dat ze twee kilometer van het reddingsgebied moeten wegvliegen.

5) Als er geen andere manier is om met hen te communiceren, gebruik dan als parapentepiloot de “oren” om aan te geven dat ze het gebied ook moeten verlaten.

6) Blijf niet voor een helikopter vliegen als deze stationair blijft hangen. Zelfs al denk je dat hij zijn interventieplaats heeft bereikt en dat het veilig is om te blijven vliegen, is hij waarschijnlijk aan het wachten tot vrije vlucht-piloten (inclusief jezelf) uit de weg gaan…

7) Iedere piloot die in de streek van de Dolomieten vliegt moet een rode en groene rookbom bij zich hebben. Deze kan men vinden bij de kabelbaan van de Col Rodella. Als u een ongeval had en medische hulp nodig heeft, gebruik dan de rode rookbom. Als u een ongeluk had en u heeft geen medische hulp nodig, gebruik dan de groene rookbom en vouw je scherm op.

Rodolfo Saccani, Veiligheidscommissaris FIVL.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.